Societat

Famosos de mentida

Qualsevol persona pot registrar-se a Facebook i crear el seu propi perfil. El caràcter obert d'aquesta xarxa social i l'absència de restriccions és justament el que l'ha fet tan popular. Però aquesta llibertat també té conseqüències negatives, que es tradueixen en la creació de perfils falsos, anomenats fake en l'argot internàutic, que afecten la credibilitat de les informacions.

Si un usuari menteix sobre la seva data de naixement o hi posa unes fotografies falses, l'engany és només cosa seva. El problema és que darrerament hi ha diversos internautes que s'estan dedicant a crear perfils de personatges públics, com ara esportistes, músics, actors o models, fent-se passar per ells. Qualsevol persona que tingui la fotografia d'un famós i un mínim d'informació biogràfica pot crear un perfil que sembla autèntic, però que amaga un impostor.

En nom d'un altre

En nom d'una altra persona, aquests usuaris introdueixen informació, pengen fotografies i vídeos, opinen sobre qualsevol tema i contesten missatges d'altres usuaris com si realment fossin el personatge que estan suplantant.

L'engany no es descobreix fins que la persona real denuncia la situació, com ha estat el cas de l'actriu Monica Bellucci, que ha declarat sentir-se molt incòmoda amb la situació. "És com si algú entra a casa teva, es posa la teva roba, agafa menjar de la teva nevera i comença a respondre les trucades de telèfon fent-se passar per tu i dient el que li sembla".

El cas de Bellucci és dels més delicats, ja que l'impostor no s'ha tallat a l'hora d'opinar sobre temes controvertits com el matrimoni entre homosexuals o l'avortament, amb declaracions que l'actriu no subscriu en absolut. L'actriu ha vist com l'agressor virtual malmetia la seva imatge sense poder fer-hi res.

D'altres personatges populars que s'han trobat amb problemes són el tenista Rafa Nadal -que té fins a cinc persones fent-se passar per ell en perfils diferents-, David Beckham -que el supera amb nou clons- i l'actor George Clooney -fins a 10 impostors-. També l'humorista Andreu Buenafuente té dos perfils falsos, que conviuen amb el de debò.

D'altres, com Leticia Ortiz i Maradona, tenen perfils ofensius, on se'ls mostra en muntatges en roba interior i esnifant cocaïna respectivament. Però qui té el rècord de perfils falsos és Miley Cirus, l'actriu adolescent que interpreta Hannah Montana a la sèrie del mateix nom, amb divuit clons.

Algunes d'aquestes personalitats s'han vist obligades a crear el seu perfil de Facebook per competir amb els impostors. És el cas de Mariano Rajoy, que ja suma fins a 10.000 amics a la xarxa entre tots els seus perfils falsos. El vicesecretari de comunicació del PP, Esteban González Pons, ha assegurat que "gairebé tots estan fets pels seus enemics", de manera que s'ha fet necessari crear el perfil oficial.

Els responsables de Facebook han confessat que és difícil controlar tots els perfils, i encara més crear un sistema d'autentificació eficaç. De totes maneres, han expressat la seva preocupació pels perfils falsos, que cada dia creix més, i han assegurat que estan treballant per resoldre-ho.

"El primer que farem serà investigar els registres repetits", han explicat, "però el nostre objectiu a llarg termini és crear una base de dades que faci de barrera davant dels intents d'invasió". La base de dades evitaria la creació de múltiples usuaris amb el mateix nom, però no en garantiria l'autenticitat.

Només hi ha hagut un cas en què Facebook hagi actuat de forma categòrica amb l'eliminació d'un perfil fals. Va ser l'any passat, quan un jove marroquí es fer passar pel príncep Mulay Rachid. Després de passar uns dies a la presó, va rebre l'indult reial.

La credibilitat de Facebook ja es comença a posar en dubte. No en va s'hi poden trobar perfils tan absurds com el de Jesucrist o Adolf Hitler.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.