Societat

La grip A obliga a duplicar els llits a les UCI

Els metges afirmen que augmentar el nombre d’equips reduirà la mortalitat. Un expert català ha coordinat l’informe que s’entrega avui al ministeri

El nombre de llits i aparells de respiració assistida de les unitats de cures intensives (UCI) s’hauria de duplicar o fins i tot triplicar per poder fer front aquesta tardor i hivern als casos més greus d’afectats per la grip A(H1N1), segons un informe que presentarà avui la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (Semiciuc) al ministeri de Salut. El doctor Jordi Rello, cap del servei de medicina intensiva de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i responsable de l’informe del Semiciuc, considera que l’augment dels recursos de les UCI pot ser l’element clau per reduir la letalitat de la grip nova.

Jordi Tello considera “molt probable” que el virus A(H1N1) s’encomani aquesta temporada a una tercera part de la població, com indica l’últim informe del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (vegeu l’AVUI d’ahir), però destaca que la letalitat de la pandèmia dependrà en bona part “del tipus de resposta que la societat pugui donar als malalts en serveis com les UCI”. Així, si se segueix la recomanació de l’informe de la Semiciuc d’augmentar el nombre de llits “i sobretot, d’equips de ventilació, es pot reduir la letalitat per sota de la d’1 mort per cada mil afectats que es calcula actualment”, explica el doctor Tello. “Hem d’estar preparats per a una potencial onada de casos de grip al mes d’octubre; França ja ha encarregat 4.000 aparells de respiració assistida”, detalla l’expert català.

Coordinació en marxa
L’informe que el Semiciuc entregarà al ministeri serà traslladat poc després a les comunitats autònomes, de les quals depenen les competències de salut, entre les quals la dotació d’equips de les UCI. “Tinc constància personal que el ministeri de Sanitat i el departament de Salut treballen en perfecta coordinació i cal esperar que recullin les recomanacions dels metges especialistes a temps”, assenyala el doctor Tello, que ha format part aquest estiu de l’equip d’experts que assessora el ministeri de Sanitat i el president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero. Cal recordar, a més, que l’equip del doctor Tello a l’Hospital Joan XXIII ha rebut aquest estiu l’encàrrec de la Societat Europea de Medicina de Cures Intensives per comptabilitzar els casos greus de grip A(H1N1).

A més de suggerir un augment de llits i aparells de respiració, els experts de la Semiciuc proposen en el seu informe una atenció especial a les mesures de seguretat per als pacients i el personal sanitari, per evitar contagis als centres sanitaris. Finalment, els experts consideren necessari que s’aprofiti la primera onada de la grip nova per “aprendre” i estar més ben preparats per a les possibles onades següents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Habitatge

Territori lliura 12 pisos de lloguer assequible al Polvorí de Barcelona

Barcelona
Societat

Neix SíVic, un projecte d’entitats esportives de Vic per la cohesió social

Vic
Societat

Sis anys de presó per un jove que en va matar un altre a Pineda el 2022

Barcelona
Societat

Reclamen que s’inclogui la llengua de signes catalana al 112

Barcelona

El servei de transport públic de la Vall arriba als 1.500 usuaris

CAMPRODON

La Diputació de Barcelona dona 47 milions en ajuts a la transició ecològica

Barcelona

Es limita l’ús de petards per garantir una revetlla segura i inclusiva

girona
economia

Els conductors de bus de Moventis s’uneixen per reclamar més personal

lloret de mar
Serveis

Estiu d’obres i amb talls parcials a les línies L5, L2, L4 i L10 nord de metro a Barcelona

Barcelona