Societat

Ramaderia

La Tria de Mulats d'Espinavell manté la tradició

En aquesta edició s'han venut tots els pollins i els preus s'han mantingut com l'any passat, entre 300 i 400 euros

La fira ramadera Tria de Mulats d'Espinavell va arrencar ahir amb la tradicional baixada de bestiar. Uns 300 poltres, eugues i cavalls, procedents de la muntanya de Rojà, al Conflent, on han estat pasturant tot l'estiu, van creuar el riu Ritort i van restar durant tot el dia a les Planes d'Espinavell, nucli del municipi de Molló.

Així se celebra cada 13 d'octubre, diada de Sant Eduard, una mostra que té origen en la trobada que feien antigament els ramaders de la zona i els compradors per donar sortida al bestiar. Enguany, entre 5.000 i 6.000 persones han visitat la fira, que, a més de la venda de bestiar equí, incorpora parades de productes artesanals, així com maquinària agrícola, entre altres productes. Una de les novetats d'aquesta edició era l'ampliació de l'horari de l'autobús gratuït que connectava Molló amb Espinavell i que va funcionar ininterrompudament de les 7 del matí fins a les 5 de la tarda.

Els preus es mantenen

Ramaders i compradors van fer els tractes de compravenda de pollins. Segons l'alcalde de Molló, Josep Coma, a diferència de l'any passat, en què no es van poder vendre la majoria d'exemplars i els ramaders van haver de quedar-se'ls i engreixar-los per posar-los al mercat més tard, enguany sí que tots han trobat comprador. Els preus s'han mantingut entre els 300 i 400 euros, quantitat similar a la passada edició però que continua en un nivell dels anys vuitanta.

Millors exemplars

Durant la fira també es va fer entrega dels premis als millors exemplars, escollits per un comitè veterinari. El guardó a la millor parella –euga i pollí– va ser per a Jordi Solé (Molló); a la millor euga, per a Joan Fontdecaba (Llanars); a la millor pollina, per a Teresa Torrent (Molló); al millor semental, per a Joan Moret (Llanars), i al millor escamot –conjunt d'exemplars–, per a Àngel Freixa (Molló).

A la tarda, ja tancats tots els tractes, es va procedir a separar els pollins de les seves mares que, juntament amb els cavalls, van tornar a la muntanya de Costabona.

LES XIFRES

300
caps de bestiar
van baixar fins a les planes d'Espinavell després d'haver passat l'estiu al puig d'en Rojà.
5.000
persones han visitat enguany aquesta fira ramadera d'origen tradicional.
400
euros
és el preu màxim que s'ha pagat per un pollí, una quantitat similar a la que es va establir el 2012.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva