Cultura popular

CULTURA TRADICIONAL

Mataró programa Les Santes més inclusives

Una celebració més inclusiva i accessible. Aquest podria ser el títol de la propera festa major de Mataró que se celebrarà del 25 al 29 de juliol. El compromís adquirit l’any passat per l’Ajuntament i les diferents entitats que formen la Taula d’Accessibilitat han donat com a resultat un projecte pioner a Catalunya per a acostar la festa a tothom, perquè hi puguin accedir als actes el màxim nombre de persones i perquè ho facin en condicions de confort, seguretat i igualtat. En aquest sentit, en la presentació feta avui del programa d’activitats a càrrec de la regidora adjunta de Cultura, Heidi Pérez i la de Ciutat Inclusiva i Saludable, Laura Seijo s’han especificat com a novetats que s’habilitaran espais on es reduirà la música i l’ús de pirotècnia per a què en puguin gaudir les persones amb trastorns del neurodesenvolupament, com autisme, Asperger o TDAH. Les zones estaran senyalitzades a les principals cercaviles, i els assistents tindran informació anticipada de el que hi passarà per evitar sorpreses que els puguin trasbalsar. També hi haurà ‘espais de calma’ i zones habilitades per a persones amb mobilitat reduïda.

En concret, hi haurà espais habilitats a la Crida de Festa Major, l’Anada a Ofici i Desfilada, l’Anada a la Residència, la Postal de Gegants i l’Anem a tancar, amb previsió d’ampliar-ho a altres actes en futures edicions. D’altra banda, aquest any Les Santes estan d’aniversari, perquè se celebren els 175 anys de la Missa composta pel mossèn mataroní Manuel Blanch i 40 anys del Desvetllament Bellugós, un dels actes clau de la festa que es fa la nit del 25 de juliol amb els gegants de la Família Robafaves ballant amb la ciutadania al ritme d’El Bequetero. L’Escapada a Negra Nit, també el dia 25, no acabarà amb la tradicional Ruixada al Parc Central, que s’ha suspès per la sequera. En el seu lloc hi haurà un concert amb l’orquestra Gira-sol. La nit del 29 de juliol, abans de la Tronada, a la plaça de l’Ajuntament es farà La carretillada, un nou acte de foc a càrrec del Ball de Diables de Mataró.

Pel què fa a la programació musical, destaca el dissabte 22 amb la celebració de la 10a edició de Les Dissantes, que torna a la seva ubicació original, el Parc Central vell. La festa solidària que organitzen conjuntament l’Ajuntament i la Fundació El Maresme oferirà 15 hores d’activitat i més de vuit hores de música. D’altra banda, el dia 22 a la tarda la plaça de Santa Anna tornarà a viure una gran actuació castellera amb els Capgrossos de Mataró, els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa. La diada castellera no se celebrarà com és tradició el diumenge abans de la diada de Les Santes, per la coincidència amb les eleccions generals. L’Encesa també es veu afectada per la convocatòria d’eleccions i passa a celebrar-se el mateix dissabte 22 de juliol a les nou del vespre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència