Articles

Trossos

Canvi

Normalment, les eleccions es plantegen com una tria entre canvi i continuïtat. A Catalunya, la demanda de canvi és tan evident que només un dels partits del govern, ICV, hi va amb la bandera de la continuïtat del tripartit. I potser perquè és la única combinació de govern en què entra. El canvi és sobretot la bandera de l'oposició, però s'hi apunten fins i tot els altres partits de govern, socialistes i Esquerra.

Tripartit

Just o injust, hi ha un rebuig per la fórmula del tripartit: agrada menys que cadascun dels tres partits per separat. Als seus mateixos electorats. Per tant, la campanya es fonamentarà en la idea o la insinuació de no repetir-lo. Tot i que els partits del govern arrosseguen com un fre la sospita que, si l'aritmètica els ho permetés, hi tornarien. Sobretot si sumen majoria al Parlament. Però fins i tot ho intentarien si sumessin un escó més que CiU.

Coalició

La campanya estarà marcada per aquesta demanda d'un canvi de fórmula de govern. Però potser la demanda de canvi va més enllà. El tripartit ha desacreditat potser la fórmula dels governs de coalició, que són percebuts com governs febles, desendreçats i enfrontats internament fins a provocar contradiccions i paràlisi. La clau de la campanya és si la demanda de canvi i el rebuig a la fórmula del tripartit arriba també o no al rebuig de fórmules alternatives de coalició. És a dir, si el vot es concentra o es dispersa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.