Política

Ple català en la reunió avui del pacte antigihadista

En Comú Podem, ERC i el PDeCAT confirmen que hi participaran com a observadors per exhibir unitat, tot i seguir estant-hi en desacord

Reclamaran que es compleixin tots els compromisos sobre els Mossos

En Comú Podem, ERC i el PDeCAT participaran avui al migdia a Madrid com a observadors externs en la comissió de seguiment del pacte antigihadista, que ha convocat el Ministeri de l’Interior en resposta als atacs dels últims dies a Barcelona i a Cambrils. En la reunió, el ministre Juan Ignacio Zoido vol informar els partits sobre la situació després dels atemptats, i escenificar una imatge d’unitat i fermesa política contra el terrorisme. Els tres grups catalans s’afegiran als signants originals del pacte, el PP i el PSOE, a C’s i a altres com Podem o el PNB que hi seran igualment com a observadors; en el cas dels bascos, com a “gest davant la gravetat de la situació” i després d’haver mantingut contactes ahir amb ERC i el PDeCAT. Només EH Bildu ha declinat anar-hi per “les mateixes raons” per les quals el febrer del 2015 no va signar el pacte, és a dir, pel desacord amb la reforma del Codi Penal que se’n va derivar, la qual va ampliar i difuminar els tipus de delicte i “va reduir encara més els drets i llibertats”, creant figures com la presó permanent revisable.

Els tres grups catalans han refermat també la posició crítica amb el pacte per motius similars, però han coincidit a anunciar la presència puntual avui perquè “ara és el moment de la unitat de tots i totes davant de l’extremisme violent”, segons resumia ahir en una nota el portaveu dels comuns, Xavier Domènech. També fonts d’ERC confirmaven ahir que hi assistiran, després que s’hagués posat en dubte la nota que ja van emetre divendres en què ho anunciaven. Els republicans continuen “ferms i convençuts” que cal un canvi “immediat” en la llei perquè no pugui ser utilitzada per interessos polítics, però admeten que ara “no és el moment de discutir” aquests motius, i justifiquen la seva presència per la solidaritat amb les víctimes, la “bona cooperació institucional” establerta i les circumstàncies internacionals. “La situació excepcional i la realitat d’un món que canvia de manera vertiginosa ens hi fan ser”, conclou la nota. Això sí, ERC ja avisa que avui no deixarà passar l’oportunitat per reclamar que, “en defensa de la bona coordinació entre forces de seguretat que s’ha demostrat en les darreres hores”, el cos dels Mossos “tingui accés definitivament” a tota la xarxa internacional d’informació de la policia.

En el mateix sentit s’ha expressat el PDeCAT, que aprofitarà la reunió per demanar el compliment dels compromisos assumits pel ministeri en la junta de seguretat del juliol passat, com ara el fet que els Mossos puguin entrar a territori francès en cas de persecució o que puguin participar en l’Europol. En tots dos casos, només cal l’adequació dels protocols actuals per part de l’Estat. “Encara no s’ha posat en marxa i són qüestions rellevants”, defensa el portaveu Carles Campuzano, que creu que la reunió, que inicialment es va pensar de fer ja divendres passat, també servirà per refermar el compromís polític contra el terrorisme.

Anunci inconcret al maig

El pacte antigihadista, hereu en certa manera de l’antic pacte antiterrorista contra ETA, es va signar el febrer del 2015 com a resposta als atemptats de Charlie Hebdo a París, si bé no s’havia tornat a reunir des del juliol de l’any passat, després d’un altre atac impactant, el de Niça. El maig passat, després de l’atemptat que hi va haver en un concert a Manchester, el ministeri va reunir una mesa de valoració de l’amenaça i en va informar els grups en una carta en què ja els avançava la possibilitat que es tornés a convocar una reunió del pacte antiterrorista. Arran d’allò, els partits i el govern català ja van valorar l’opció d’anar-hi per traslladar les demandes sobre els Mossos, però no es va arribar a concretar mai.

LES FRASES

La nostra inequívoca posició en contra del terrorisme ens porta a participar-hi de manera puntual
Comunicat oficial d’Esquerra
Assistint a la reunió traslladem la unitat que ha demostrat la gent al carrer a espais d’acord entre partits
Xavier Domènech
portaveu d’en comú podem
Volem remarcar el compromís polític de tots i posar l’accent en les demandes de la policia catalana
Carles Campuzano
portaveu del pdecat al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona