Política

Zapatero promet a Antich que Balears serà la comunitat que més hi guanyarà amb el nou finançament

José Luis Rodríguez Zapatero ha tancat la ronda de contactes amb presidents autonòmics en una reunió en què ha promès al president balear, Francesc Antich, que, en la mesura que les Illes Balears és el territori més perjudicat pel sistema de finançament actual, serà el que es veurà més beneficiat amb el nou model de finançament.

En els pròxims dies començarà una nova tanda de reunions bilaterals entre les conselleries i el ministeri d'Economia, en què les parts concretaran les xifres del nou model.

Antich ha entrat al despatx del president espanyol amb els números sota el braç. Balears no tan sols és la comunitat que més aporta al fons de suficiència, sinó que es troba 21 punts per sota de la mitjana estatal en finançament per càpita, i de cada 100 euros que aporta tan sols en rep 79.

Unes estadístiques que, segons ha explicat Antich després de la reunió, Zapatero vol capgirar amb el nou sistema de finançament, que preveu acabar d'acordar al mes de febrer. Segons el president balear, Zapatero li ha promès que el seu territori rebrà una "atenció especial" i que serà la que es beneficiarà més del canvi de model.

La clau, ha recordat, és el pes de la població en el nou sistema. Balears és la comunitat que més ha crescut, en termes percentuals, des del 1999, amb les dades del qual es va establir el barem del sistema de finançament aprovat el 2001. A més, es tindrà en compte la insularitat i les illes es beneficiaran del fons de competitivitat.

Així, segons Antich, les Balears se situarien a la mitjana del finançament de les comunitats autònomes i la seva població rebria la mateixa despesa per càpita que altres territoris de l'Estat.

El president balear creu que Zapatero demostra que vol "afrontar amb determinació" la reforma, i pensa que la reforma es farà amb celeritat. "Sembla que s'està treballant amb un horitzó que en el mes de febrer anar avançant de forma ràpida i consistent".
 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.