Política

Zapatero ofereix un projecte d'esquerres i Ridao l'avisa que sense finançament no tindrà 'salvavides' al Congrés

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, considera que el seu projecte polític "progressista" i que busca una "extensió dels drets socials dels ciutadans" pot tenir prou suports al Congrés, perquè hi ha grups parlamentaris que hi poden estar d'acord. Durant la sessió de control al Congrés, el diputat d'ERC Joan Ridao li ha dit que, si a l'inici de la legislatura "Catalunya era el problema, ara pot ser la solució". Per això li ha demanat que compleixi l'Estatut i aprovi d'una vegada el nou model de finançament. Si no ho fa així, creu Ridao, Zapatero es quedarà "sense cap mena de salvavides".

El govern espanyol treballarà per portar a terme acords per tirar endavant "un projecte progressista d'extensions dels drets, polítiques socials i suport a l'ocupació", ha assegurat Zapatero en referència al nou escenari parlamentari que les eleccions basques i gallegues han deixat al Congrés. "En aquesta cambra hi ha grups suficients per arribar a acords", creu Zapatero, si se centren en aquest punt de vista d'un projecte d'esquerres. Tot i així, Zapatero ha recordat que té 169 diputats i que representen 11 milions de ciutadans, i això ha de ser "base suficient per arribar a aquests acords", des de la màxima "voluntat de diàleg".

ERC alerta que sense finançament no hi haurà "salvavides"
"Com a les velles polítiques de pirates, vostè és a l'extrem del tauló on l'assetgen amb una burxa i està a punt de caure al mar, ple de taurons", ha explicat Ridao gràficament per il·lustrar la situació del govern espanyol a la cambra baixa. Aquesta situació, segons creu el republicà, està motivada per l'actitud de Zapatero, que es pot convertir en el president que va "començar millor i acabarà pitjor".

Ridao ha qualificat la legislatura anterior com de "terra cremada" i "de política del sí a tot per acabar incomplint sistemàticament". "Vol afrontar la crisi sol, ho vol fer sense reformes i improvisant", opina Ridao. Si a l'inici de la legislatura "Catalunya era el problema, ara pot ser la solució".  Per això li ha demanat que compleixi l'Estatut i aprovi d'una vegada el nou model de finançament.

Zapatero ha qualificat les paraules de Ridao de "clarificadores" i li ha demanat que reflexioni sobre el model progressista que li proposa el govern espanyol. El president espanyol li ha demanat que analitzi el projecte polític perquè, "si és progressista i defensa com ha defensat l'Espanya plural, hi ha possibilitats d'entesa", ha afirmat.

El PP constata la debilitat parlamentària de Zapatero
Per la seva banda, el president del Partit Popular, Mariano Rajoy, ha dit a Zapatero que té un problema i és que "ningú se'l creu" i per això "ningú vol estar" amb els socialistes al Congrés, perquè "no li és rendible a aquest ningú ni als interessos generals".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.