Política

Ibarretxe no es rendeix però Patxi López se sent "legitimat" per ser lehendakari

La bipolarització que reflectien les enquestes es manté al País Basc amb l'escrutini acabat, i cap dels dos líders més votats no es rendeix. Tant el president del PNB, Iñigo Urkullu, com el candidat a ser reelegit lehendakari, Juan José Ibarretxe, han anunciat al final d'aquesta nit electoral que, com a força més votada, els nacionalistes entenen que han de formar govern, i aquest dilluns mateix començaran les converses amb altres partits per aconseguir-ho.

"Hem guanyat les eleccions, per tant, està bé que ho celebrem. Estic políticament molt content i personalment emocionat. I a partir d'ara què? Doncs depèn de nosaltres liderar aquest país, i ho farem amb diàleg, parlarem amb els altres partits, el diàleg és molt important en moments de crisi, hem de treballar amb uns i altres i liderar aquest país", ha anunciat el lehendakari en funcions a la militància reunida a la seu electoral del PNB.

Mentrestant, a la seu del Partit Socialista d'Euskadi, Patxi López era aclamat pels seus seguidors. López ha recordat que ha aconseguit "el millor resultat de la història del PSE en unes eleccions autonòmiques" (ha passat de 18 a 24 diputats) i s'ha manifestat "legitimat" per liderar "el canvi" a Euskadi. "Vull que els electors sàpiguen que han votat canvi i que jo mantinc la meva promesa de canvi", ha afegit.

Tot indica que la primera opció de López serà pactar la seva investidura –no necessàriament el govern– amb el PP i UPyD, el partit de Rosa Díez, que ja ha anunciat que la seva formació és "decisiva a Euskadi" i que apostarà per un País Basc "constitucionalista". Tanmateix, el candidat socialista encara espera arribar als 25 escons –cosa que li permetria arribar a la majoria absoluta només amb el PP si volgués– amb el vot de l'exterior, que es comptarà en els propers dies. El PSE s'ha quedat amb 24 escons a última hora de l'escrutini, quan les últimes meses han donat un segon escó a Eusko Alkartasuna i han retallat als socialistes el que els feia el número 25.

Encara que pugui semblar obvi, però, no es pot donar per fet que el PSE pacti amb el PP i UPyD. Els tractes de Patxi López amb el PP a Vitòria farien perdre a Zapatero el suport del PNB al Congrés. I el president del PNB, Iñigo Urkullu, amb Ibarretxe al costat, ja ha obert la porta a l'única combinació que permetria als nacionalistes mantenir-se en el govern: un pacte PNB-PSE, l'equivalent basc de l'eventual sociovergència catalana. Tant López com Urkullu han parlat del final de la política de "confrontació" al País Basc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.