Política

Zapatero resta importància a la confusió que ha convertit en presumptes etarres uns bombers catalans

El president espanyol creu que l'error pot arribar a ser comprensible si es té en compte que la Policia del país veí està cent per cent implicada en la recerca dels terroristes que van assassinar dimarts passat un agent als rodals de París

El cap del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha restat avui importància a l'error comès per la Policia francesa en difondre un vídeo amb cinc presumptes etarres que en realitat són bombers catalans, i ha subratllat la total mobilització de les forces de seguretat per atrapar els terroristes.

Zapatero ha recordat que hi ha diferents tècniques policials i ha demanat no exagerar l'incident, que creu pot arribar a ser comprensible si es té en compte que la Policia del país veí està cent per cent implicada en la recerca dels terroristes que van assassinar dimarts passat un agent als rodals de París. Segons les seves dades, les forces de seguretat franceses segueixen sobre la pista del comando.  Tard o d'hora, ha assenyalat, els terroristes sempre acaben a la garjola.

Des de San Fernando (Cadis), el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba ha assenyalat que se sent "responsable" de la difusió del vídeo, però ha subratllat que "era només una hipòtesi" en la qual s'estava treballant. "La investigació policial no és una ciència exacta i de vegades es tenen hipòtesis que després resulten no ser correctes", ha apuntat el ministre.

França ha escoltat
Un tribunal francès ha eximit avui els bombers de qualsevol responsabilitat en la investigació sobre l'assassinat del gendarme Jean Serge Nerin a mans de la banda terrorista. Un portaveu de la Fiscalia ha assegurat que "han estat escoltats pel tribunal i exonerats de qualsevol acusació". "Aquesta teoria ha estat descartada".

El director general de la Policia Nacional francesa, Fréderic Péchenard, també ha admès l'error del vídeo, però no dubta de la implicació d'ETA en l'assassinat del gendarme. Ha confirmat que les imatges no es corresponen amb membres d' ETA, però sí amb bombers catalans que estan de vacances a França i que durant tot el matí han prestat declaració a la comissaria de Melun, on ells mateixos van anar després de veure el vídeo, per indicació de la Guàrdia Civil. "Fins i tot malgrat que per a nosaltres aquest error sigui igualment una decepció, no es posa en dubte la implicació de la banda terrorista ETA en els fets", ha argumentat.

Tot i això, Péchenard ha destacat que l'error ha servit igualment per cridar l'atenció als possibles testimonis, que potser d'una altra manera no haguessin estat conscients de la presència dels etarres. En concret, relata que els investigadors van indagar en les imatges d'aquest supermercat després de l'avís d'un policia francès jubilat que va indicar la vigília de l'assassinat la presència d'un grup de cinc persones que semblava que parlaven espanyol, en un centre comercial veí.

En aquest sentit, Péchenard ha detallat que la persona detinguda el mateix dimarts, Joseba Fernández Aspurz, després de l'assassinat del gendarme francès, és un militant provat d'ETA. "Aspurz ho ha reconegut", i a més ha indicat que aquest es trobava en possessió d'un arma que procedia del robatori a mà armada de Vauvert.

Esperen tornar aviat a casa

Els cinc bombers desitgen tornar a Catalunya el més aviat possible, després d'haver viscut el que els mateixos agents han qualificat d'un "malson". Segons fonts de la Generalitat, els cinc catalans han estat ben tractats per les autoritats policials franceses. Els bombers es troben cansats, ja que han dormit poques hores i des de primera hora del matí han estat declarant . La policia francesa els ha pres les empremtes dactilars i els ha demanat detalls sobre la seva estada al país.

Representants de la delegació de la Generalitat a París s'han desplaçat fins a Melun per atendre els bombers, un dels quals és de l'Ajuntament de Barcelona. El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, està en contacte amb ells i amb el departament d'Interior.






Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La condemna de ser apàtrides

Istanbul

Laberint europeu

Brussel·les
política

Robles limita a 18 i amb control judicial els espiats amb Pegasus

madrid

L’oficialitat del català, encallada

Barcelona
Mercè Kirchner Baliu
Professora de relacions internacionals i afers europeus Blanquerna-URL

“La UE necessita saber cap a on vol anar”

Barcelona
SALT

El ple municipal aprova el nou contracte de neteja i recollida de residus

SALT
estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana ordres de detenció contra Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona