Política

ETA mata per primera vegada un policia francès

La mort es produeix en un tiroteig prop de París en què un altre policia resulta ferit

Un policia francès mort, un altre de ferit i un detingut és el balanç provisional del tiroteig que va tenir lloc ahir a la nit entre efectius de la policia francesa i tres presumptes membres d’ETA a Dammarie-lès-Lys, un poble d’uns 20.000 habitants situat a la riba sud del Sena, prop de París.

Els fets es van produir a les 22.00 hores a les proximitats d’un concessionari de la marca BMW, on segons fonts policials els presumptes etarres, dos homes i una dona, havien robat un cotxe. Alertada de l’atracament per diverses persones, la policia va localitzar els autors i s’hi va enfrontar a trets.

De resultes del tiroteig, un cap de brigada de la policia identificat com John S., de 53 anys i pare de quatre fills, va resultar mort i un altre policia va resultar ferit.

Fonts policials franceses confirmaven ahir a la nit que tot apuntava que els tres individus formarien part d’un comando d’ETA. Si es confirmés aquesta autoria, es tractaria de la primera mort d’un policia francès a mans de l’organització terrorista etarra.

Durant l’operació un dels tres presumptes etarres va poder ser detingut, mentre que els altres dos van fugir. El detingut és Joseba Fernández Aspurz, alies el Guindi, i se’l relaciona amb diversos actes de kale borroka a Navarra.

La policia francesa va desplegar un ampli dispositiu de seguretat a la zona dels fets, però a l’hora de tancar aquesta edició no s’havia informat de cap novetat respecte a la recerca dels dos presumptes etarres fugits.

El ministre francès d’Interior, Brice Hortefeux, també es va traslladar al lloc dels fets, des d’on va enviar el condol a la família de l’agent mort i va prometre perseguir-ne els responsables, segons va informar l’emissora France Info.

Abans d’aquest incident, ETA ja havia protagonitzat fins a set tirotejos contra les forces de seguretat franceses des de l’any 2001. El més important es va produir el 2007 a Capbreton, després que la banda assassinés dos guàrdies civils. L’any passat, després d’un altre robatori de vehicle a Sainte-Enimie, l’enfrontament entre etarres i policia va acabar amb un gendarme ferit. Però aquest és el primer cop en què un policia francès mor.

Joseba Fernández Aspurz no estava identificat com a membre d’ETA, però sí que tenia antecedents per actes de kale borroca. Està acusat d’atacar amb artefactes explosius una patrulla de la policia foral navarresa el 9 de març del 2008, en l’intent de boicotejar les últimes eleccions generals.

L’Audiència Nacional havia dictat fa pocs dies una ordre de recerca i captura contra Joseba Fernández Aspurz perquè no es va presentar al judici. El fiscal demanava dotze anys de presó per a ell i altres imputats en els fets pels delictes de possessió i ús d’aparells incendiaris, atemptat a un membre de la policia autonòmica i desordres públics.

A més d’aquesta causa, Fernández Aspurz també està processat des del 6 de març del 2009 pel jutge de l’Audiència Nacional Eloy Velasco per la seva presumpta participació en l’atac amb còctel Molotov a dues sucursals bancàries de Pamplona el 13 de setembre del 2008.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ELECCIONS EUROPEES

Els neerlandesos voten avui amb l’ultradretà PVV i l’esquerra com a favorits

BARCELONA
política

La llei d’amnistia es publica al Butlletí Oficial de les Corts

barcelona
guerra a gaza

Espanya se suma a la causa de Sud-àfrica contra Israel per genocidi en el TIJ

barcelona
política

ERC rebutja fer una llista unitària independentista en cas de repetició electoral

barcelona
guerra a gaza

Almenys 27 morts en un atac israelià contra una escola de l’ONU a la Franja

barcelona
guerra a gaza

Dimiteix el jutge que representava Israel en el cas de genocidi davant la Haia

barcelona
80 ANYS DEL 'D-DAY'

Un desembarcament que ressona avui

Caen (Normandia)
Toni Segarra
Cap de l’oposició d’Unitat per Argentona

“Hi ha temes encallats des de fa anys on vull fer de mediador”

Argentona
CRÒNICA

Comiats en la cruïlla republicana