Política

Baldoví: “L'immobilisme del PSOE del seu pacte amb C's ha fet impossible l'acord”

El portaveu de Compromís al Congrés lamenta que no s'hagi arribat a un acord de govern “perquè si que hi ha una majoria de canvi i es veurà avui al darrer ple”

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha atribuït a “l'immobilisme” del PSOE a la impossibilitat d'arribar al pacte de govern proposat aquest dimarts per la coalició valenciana per evitar la repetició de les eleccions.

En declaracions a El matí de Catalunya Ràdio i Els matins de TV3, Joan Baldoví ha lamentat que no s'hagi arribat a un acord perquè “sí que hi ha una majoria de canvi i es veurà aquesta vesprada en el darrer ple, una majoria que és capaç d'aprovar coses i que algú per diferents motius no ha volgut que es posés en marxa”.

El portaveu ha indicat que el PSOE “no s'ha volgut moure ni un mil·límetre del seu acord amb C's” i ha considerat “inacceptable” la contraproposta socialista d'un govern en solitari condicionat a suport en la investidura i als pressupostos per part de la resta de grups. “Era més aviat una excusa per no fer cap passa endavant , trencar definitivament i anar a eleccions”, ha valorat.

Baldoví ha explicat que l'acord proposat s'inspira en el pacte del Botànic (pacte de govern a la Generalitat Valenciana) amb “un acord molt genèric on tothom ens poguéssim sentir còmodes o no massa incòmodes”. Amb tot, ha indicat que l'important era “que ni Rajoy ni el PP estigués ni un dia més a la Moncloa, i el dia a dia s'encarregaria de fer-nos veure que sí que hi havia una majoria de canvi”.

Preguntat perquè ha estat possible un acord amb el PSPV-PSOE al País Valencià i no amb Pedro Sánchez, Baldoví ha assenyalat que el PSOE “tenia por a que Podem estigui al govern, quan un partit té 90 escons i l'altre 64. Si hi ha un acord en grans temes hauria d'haver acord al govern”.

“Compromís estem perquè els ciutadans puguin decidir el seu futur”

En relació amb la poca concreció sobre la consulta sobiranista a Catalunya al document traslladat als partits, Baldoví ha explicat que s'expressa “deliberadament de manera genèrica” però que la posició del partit és que en democràcia les qüestions es resolen “o amb el diàleg o posant-ho en mans dels ciutadans”. Amb tot, ha remarcat que la posició de Compromís és “que els ciutadans puguin decidir el seu futur”.

Preguntat sobre si amb el plantejament de l'Acord del Prado Esquerra o Democràcia i Llibertat s'hi podrien sumar, Joan Baldoví ha expressat que no és el mateix “un govern amb Podem, les confluències i Compromís, que tenim una sensibilitat nacional que no tenen PP o C's”. En aquest sentit, ha afegit que per a Catalunya i el País Valencià “hagués estat millor un govern amic a l'Estat espanyol que intentar jugar a una altra partida, que les cartes no surtin i anem a una involució encara més grossa”.

Sobre les noves eleccions, el portaveu de Compromís s'ha mostrat partidari de reeditar la coalició amb Podem i incorporar Esquerra Unida. Baldoví s'ha mostrat convençut que aquest pacte tindrà més vots que el PSOE però que potser amb la llei electoral surtin perjudicats amb escons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral (ERC): “Ni un vot al PSC més espanyolista ni al Junts de les retallades”

SALT
política

Aragonès demana el vot per no posar “en risc” tots els avenços del seu govern

tarragona
política

Una última crida als indecisos tanca una campanya esvalotada

barcelona
Alemanya

Creix la tensió en la protesta contra l’ampliació de la ‘gigafactoria’ de Tesla

Barcelona
Política

Mor Pili Hernández, exregidora de Torredembarra

Paneque (PSC) demana el vot per iniciar una nova etapa a Catalunya

LLORET DE MAR
SOCIETAT

La JE avisa que els acampats de la UB no poden fer propaganda el 12-M

BARCELONA
índia

L’oposició índia celebra com un triomf la llibertat sota fiança d’un líder detingut

barcelona
Guerra a Gaza

Tanquen la seu de l’Unrwa a Jerusalem Est després de dos atacs seguits

Barcelona