Política

C's inicia la precampanya alertant a València del perill del nacionalisme

La presidenta del grup de C's al Parlament de Catalunya, Inés Arrimadas, critica les propostes políques que “obliguen a elegir entre banderes i identitats”

El líder valencià, Fernando Giner, assegura que el País Valencià viu un procés d'implantació i creixement del nacionalisme similar al que va viure Catalunya als anys 80

A dos mesos de la celebració d'unes noves eleccions espanyoles, el partit d'Albert Rivera ha començat la seua particular precampanya al País Valencià. I ho ha fet utilitzant la mateixa estratègia que el PP valencià va rendibilitzar en vots durant anys: apel·lant al “perill de l'enemic català” .

Ciutadans (C's) ha convocat una concentració a les 19.30 hores de la vesprada al davant de la Generalitat Valenciana que amb el lema “Per a la defensa de la Constitució Espanyola i l'Estatut d'autonomia” volia “mostrar el compromís amb l'autonomia de la nostra Comunitat i de la resta de regions que des de la diversitat se sumen al nou projecte comú espanyol”, en paraules del portaveu de C's al País Valencià, Fernando Giner. És per això, que a la concentració han assistit la presidenta del grup de C's al Parlament de Catalunya, Inés Arrimadas, la portaveu a l'Aragó, Susana Gaspar i el seu homòleg a les Balears, Xavier Pericay

En opinió de Giner, el País Valencià “es troba immers en un procés d'enginyeria social comparat amb el que va patir Catalunya als anys 80”. En aquest sentit, considera que en el cas valencià “encara hi ha marge per aturar el procés d'enginyeria social que ha iniciat Compromís en les institucions”, motiu pel qual la concentració s'ha celebrat davant del palau de la Generalitat. La formació liderada per Giner acusa el partit de Mónica Oltra i Enric Morera d'“entendre malament el valencianisme” i que per això es van quedar en la distribució del govern del Botànic amb les àrees de major influència per poder emular el procés català dels anys 80: l'educació i cultura.

Espanya, més valenciana

Al la cita a penes, si s'han concentrat unes 150 persones que han aplaudit poc els discursos dels portaveus autonòmics. En el seu torn de paraula Giner ha demanat a la Diputació que no torne a cedir gratuïtament la plaça de bous a Acció Cultural per a la celebració del 25 d'Abril. Així mateix, ha reclamat al conseller d'Educació valencià, Vicent Marzà, “que el procés d'immersió lingüística comprenga que els nostres fills necessiten el castellà i l'anglès per a viure”. Giner també ha acusat el president Ximo Puig de voler recuperar el País Valencià des de l'enfrontament. “En el seu primer discurs ja va dir que estava fart d'ofrenar noves glòries a Espanya. I continua argumentant l'actual situació en la corrupció i en què Espanya ens roba. Així van començar a Catalunya”, ha advertit. En la seua opinió, “cal recuperar el que és ser valencians” i “ofrenar noves glòries a Espanya per a una Espanya més valenciana i no una València menys espanyola”.

Seguidament l'amfitrió ha cedit la paraula a la líder de C's a Catalunya qui ha criticat les propostes dels grans partits basades en enfrontar territoris “que ens obliguen a escollir entre identitats, llengües i banderes. És un debat anacrònic i ja superat”. Arrimadas ha reivindicat una Espanya “diversa i plural” i ha remarcat que ella és andalusa de pares salmantins i que va decidir viure a Catalunya. . “No hi ha ningú que m'haja de convèncer que Espanya és diversa però ningú mai em podrà convèncer que els espanyols són diferents a cada territori”, ha dit. Arrimadas ha assenyalat que és un error l'enfrontament i ha defensat que no cal ser nacionalista per defensar els interessos de la teua terra. “Jo defense els interessos dels catalans però no m'enfronte a la resta d'espanyols”.

Garantia d'unió

La cap de l'oposició al parlament de Catalunya, que igual que la resta de participants sols s'ha expressat en castellà, ha defés que C's és un partit que garanteix un projecte únic per a l'Estat, de convivència, de igualtat de deures i drets per a tots els ciutadans i de solidaritat. “I això es garanteix amb normes democràtiques de convivència com la Constitució espanyola i els Estatuts”. En aquest sentit, ha insistit que “si avui defensem la Constitució i l'Estatut és perquè defensem els principis que s'hi recullen”. Arrimadas ha afegit que es tracta del millor marc de convivència. Tot i això, la portaveu catalana ha indicat que no s'ha de tenir por a reformar-la però ha advertit que “una cosa és reformar i altra trepitjar i trencar perquè qui trepitja o trenca està trepitjant els principis que garanteixen drets i llibertats”.

Assistència “exprés” del delegat del Govern

Finalment el delegat del Govern al País Valencià, Juan Carlos Moragues, ha fet acte de presència en la concentració organitzada per C's. La seua assistència a penes si ha durat cinc minuts, el temps just d'encaixar amb el portaveu de la formació al Congrés, Alexis Marí, a qui va transmetre la seua intenció de participar en l'acte la setmana passada. Des de la direcció del PPCV es va transmetre que compartien el motiu de la concentració, però que no hi hauria cap representació oficial. Això no obstant, van deixar oberta a la porta perquè els càrrecs del partit pogueren participar-hi a títol personal. El ben cert, és que Moragues ha estat acompanyat del seu cap de gabinet i de premsa. També ha assistit “fugaçament” el portaveu del PP a l 'Ajuntament de València, Eusebio Monzó.

En finalitzar l'acte, els dirigents de Compromís han estat convidats a entrar al Palau de la Generalitat on es trobava el president Ximo Puig en un gest de cordialitat i cortesia espontani.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ