Política

El cas Rubianes acabarà amb sentència absolutòria

Tribunals

La titular del jutjat penal número 11 de Barcelona ha convocat per al 13 de maig els advocats de Pepe Rubianes, Albert Om i la Fundación para la Defensa de la Nación Española (Denaes) per certificar que ja no hi ha cap acusació contra l’actor –per causes òbvies– ni contra el periodista –per decisió expressa dels denunciants– i, en conseqüència, dictar una sentència absolutòria del delicte d’ultratge a Espanya de què se’ls acusava.

D’aquesta manera la justícia posarà punt final al procés que es va iniciar arran de les declaracions de Rubianes al programa d’Om, El club, a principis del 2006, quan va engegar “a prendre pel cul els espanyols i la puta Espanya”. La denúncia de la fiscalia i de Denaes –que té en el seu argumentari fundacional la lluita contra els que “volen destruir Espanya”– va topar, d’entrada, amb el sentit comú d’un jutjat d’instrucció de Sant Feliu de Llobregat que va arxivar el cas. Aquesta decisió va ser revocada per l’Audiència de Barcelona, que va ordenar fer seure Rubianes i Om al banc dels acusats. La fiscalia demanava per a l’actor galaico-català una multa de fins a 21.600 euros.

La mort el dia 1 de març de Rubianes va obrir una incògnita sobre el futur judicial del cas, ja que l’extinció de responsabilitat només afectava l’actor desaparegut, i era una incògnita com quedaria la situació judicial del periodista Albert Om, processat en condició de cooperador necessari.

La setmana passada, el jutjat va formalitzar el tràmit de donar-se per assabentat oficialment de la defunció de l’actor i va comunicar al seu advocat, Jorge Navarro, que la responsabilitat penal quedava extingida. Amb la notícia de la defunció, l’associació nacionalista espanyolista va entrar un escrit al jutjat exposant que renuncia a exercir l’acusació penal contra Pepe Rubianes i també contra el periodista Albert Om.

Citats al jutjat
Com que la fiscalia només havia acusat l’actor, tot feia pensar que el cas moriria judicialment després del tràmit de Denaes davant el jutjat penal 11, però el procés encara ha de complir un últim acte amb la posada en escena de tots els actors en una vista oral a mitjans de mes de maig, segons va comunicar el jutjat ahir a l’advocat del periodista, Wenceslao Tarragó. La vista servirà per posar en evidència la inexistència d’acusació contra els dos imputats, i la magistrada dictarà, aleshores, una sentència absolutòria fonamentant l’argumentació jurídica en aquesta circumstància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona