Successos

El quadern negre

Tura Soler

Un crim cada cinc dies a Catalunya durant el 2023

Un 80% de les 73 persones víctimes d’homicidi eren homes i almenys un 45% eren d’origen estranger

Setanta-tres persones, com a mínim, han mort o es va descobrir que havien mort, de resultes d’actes homicides durant el 2023, segons dades recollides per aquest diari. La xifra, que inclou el mort per un tret d’un caçador a Arbúcies i l’home abatut per la Guàrdia Urbana de Figueres, perquè judicialment es consideren homicidis, encara que un sigui accidental i l’altre, en legítima defensa, representa un increment del nombre d’homicidis del 25% respecte a l’any 2022, quan se’n van comptabilitzar cinquanta-cinc. Segons aquestes xifres, a Catalunya l’any passat es va perpetrar de mitjana un crim cada cinc dies. Mentre que l’any anterior va ser un a la setmana.

Un 80% de les víctimes (58) eren homes, i hi havia un cas d’una víctima transsexual, que es va comptabilitzar com a dona i dintre del marc de la violència de gènere tot i que en la seva documentació encara era de gènere masculí.

Vint-i-sis dels crims, un 35%, estan dins del marc de la violència domèstica, i d’aquest n’hi ha 14, un 53% dels de caire domèstic, i un 19% del total corresponen a casos de violència masclista, d’homes que han matat la parella o exparella. Han estat sis les dones arrestades per casos de violència domèstica: tres per haver matat la parella i les altres, el pare. Dintre dels crims domèstics hi ha parricidis i fratricidis, però no consta cap cas aquest any de mort dels fills per part del pare o la mare.

En trenta-tres dels casos, com a mínim, és a dir, en un 45%, hi ha implicació de gent d’origen estranger, víctimes i/o sospitosos. La participació d’estrangers es dona pràcticament en el 100% dels casos en què el crim es vincula a bandes mafioses relacionades amb el tràfic de drogues. Almenys 14 dels assassinats del 2023 estarien relacionats amb revenges o conflictes que tindrien a veure amb el narcotràfic.

Pel que fa al nivell de resolució, s’han esclarit policialment com a mínim 53 dels casos, fet que representa un 72% del total. Les dades demostren que els crims en l’àmbit domèstic són els de més fàcil resolució, ja que gairebé tots estan resolts, a excepció del cas del farmacèutic de Sant Sadurní d’Anoia, suposadament mort a mans de la seva parella, un home estranger que va fugir i encara no ha estat arrestat. Excepcional és el cas de Torrelles de Foix. Els Mossos han detingut el pintor Juan Lozano Montoya, que ha estat empresonat per la mort de la seva companya, l’escriptora Irene Gelpí, però mai se n’ha trobat el cadàver. En canvi, els casos que queden pendents de resoldre són els vinculats amb el narcotràfic o els que tenen un rerefons mafiós i són revenges entre bandes. L’any 2022, el nivell de resolució va ser del 80%, un xic més elevat que durant el 2023.

A partir de demà publicarem el calendari de tots els crims detectats el 2023, per ordre cronològic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia