Política

El PSOE rebutja l’estabilitat amb el PNB i tria Ajuria Enea

País Basc

La curta durada de la reunió que van mantenir ahir al matí les comissions negociadores del PNB i del PSE a Sabin Etxea, la seu dels penabistes a Bilbao, ho diu tot: 40 miserables minuts. Temps per seure, perquè el president dels nacionalistes, Iñigo Urkullu, servís els cafès i per constatar que cap de les dues formacions pensa renunciar a la presidència del govern basc. El PSE, amb el vistiplau del PSOE de Ferraz, ja ha decidit governar en minoria gràcies al suport que li brindaran PP i UPyD en la sessió d’investidura, i res del que pugui oferir-li el PNB farà que Patxi López renunciï a Ajuria Enea.

Els penabistes han assumit que faran d’oposició al Parlament de Vitòria, però tot i això ahir van posar sobre la taula de negociació una sucosa proposta. Es tractava de deixar palès que el PSE acudia a la reunió per pura formalitat. El PNB va oferir als socialistes un “acord per a l’estabilitat institucional” tant d’Euskadi com d’Espanya. Un acord que implicaria que les dues formacions treballessin juntes, ja sigui a través d’un govern de coalició o d’un pacte de legislatura, per superar la crisi econòmica i aprofundir en l’autogovern basc. Els penabistes estarien disposats a donar suport al PSOE al Congrés i a repartir-se les conselleries de l’executiu basc amb el PSE, però partint de la premissa que el lehendakari continuaria sent Juan José Ibarretxe. I aquest últim punt és el que no accepten els socialistes. Res més a parlar.

“Cinisme del PSE”
Finalitzada la reunió, en la qual va participar Ibarretxe, Urkullu va denunciar “el cinisme” d’un PSE que accepta la proposta penabista però només si el lehendakari és socialista. “No renunciarem a la presidència perquè tenim 6 escons i 80.000 vots més que el PSE”, va reiterar el president del PNB. Uns minuts més tard, la comissió negociadora del PSE –finalment encapçalada pel president del partit, Jesús Eguiguren– feia públic un comunicat per reafirmar el seu compromís d’obrir “una nova etapa” a Euskadi amb “un nou lideratge”, el de López.

I és que els socialistes, que ara obriran la seva pròpia ronda de contactes per formar govern, ja s’han assegurat el suport del PP a la sessió d’investidura. Diverses trobades secretes entre dirigents de totes dues formacions espanyolistes han servit per segellar l’acord. Tot apunta, tal com va reclamar el candidat dels populars, Antonio Basagoiti, que la presidència del Parlament anirà a parar a mans del PP. Pel que fa al suport d’UPyD, el PSE està convençut que avui el vot de l’estranger els atorgarà el vint-i-cinquè escó i això els estalviarà negociar amb Rosa Díez. López té tan coll avall que serà lehendakari que ja està temptejant independents perquè formin part de l’executiu. El PSE s’està posant en contacte amb professionals de prestigi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.